Чували ли сте за “фоа гра”? “Фоа гра” се смята за френски деликатес приготвен от черен дроб на угоена гъска или патица и е част от френската традиционна кухня. Техниката за угояване на патици и гъски датира от древен Египет. Производството на мазен дроб (“втлъстен дроб”) продължава и в Централна Европа и след падането на Римската империя. Във Франция масовото производство на мазен дроб започва пред 80те години на ХХти век.
Приготвянето на този “деликатес” обаче е не толкова лицеприятно, колкото звучи.
Ако сте чували за “фоа гра”, трябва да знаете и какво е „гушене“, „гаваж“, „принудително хранене“, „насилствено хранене“ на патици и гъски, защото това е начинът за неговото получаване. „Насилствено хранене“ не трябва да Ви оставя с някои погрешни асоциации. Тук не става въпрос за малко патенце, на което му се карат да се храни повече, за да порасне. Ключовата дума е „насилие“. Насилие над животни, на които се причинява болка и страдание в името на финансова печалба за човека.
Термините, изброени по-горе, означават едно и също нещо и се изразяват във вкарване на тръба в гърлото на патиците, с която храната се излива директно в стомаха им. Количеството на храната, с която се „гушат“ за няколко седмици, е повече, отколкото биха изяли през целия си живот. В резултат на това насилствено хранене черният дроб на животните добива патологични изменения – чернодробна стеатоза, като нараства до 10 пъти над нормалния си размер, с много натрупани мазнини. Нарасналият дроб е увреден, не може да изпълнява функциите си, пристиска останалите органи, в резултат на което птиците не могат да дишат и да се движат нормално, податливи са и умират от инфекции.
Ако се чудите защо някой е измислил и прави всичко това, отговорът е съвсем прост. За пари – така се произвежда „Фоа гра“ (на френски foie gras) или „втлъстен черен дроб“, „омазнен черен дроб“, който не е типичен за българската кухня, но се произвежда в България и се изнася за други държави, в които, както споменахме, се смята за деликатес. Във Франция се дели на Foie gras de Canard – патешки и Foie gras d’Oie – гъши втлъстен дроб.
Защо изобщо някой би искал да консумира болестно изменен черен дроб от болно животно? Черният дроб участва в повече от 400 жизненоважни функции, както при хората, така и при животните, и увреждането му води до тяхното нарушаване. Защо някой яде болен дроб е интересен въпрос, на който няма да се спираме, но се надяваме, че отговорът е: защото не знаят как се произвежда „Фоа гра“.
Редно е да споменем, че и самите птици, от които основно се добива този продукт, са изкуствено селектирани от човека хибриди и се наричат “мюлари”. Те са кръстоска между мускусна патица с патици от други породи – най-често пекинската патица. Намесата на човека при получаването на този вид е толкова голяма, че тези патици дори не могат да се размножават самостоятелно. Размножаването им се извършва чрез изкуствено осеменяване.
Логична последица от фактите, които Ви споделихме по-горе, е желанието на множество природозащитни организации, сред които и “КАЖИ”, както и на европейските граждани, които знаят как се произвежда “фоа гра”, този “деликатес”, и най-вече начинът на производството му, да бъдат забранени в Европа.
Може да подкрепите петицията за забрана на гушенето за фоа гра в България оттук:
https://stopfoiegras.caai.bg
Надяваме се, че с настоящата статия сме изяснили какво представлява „гушенето“, „Фоа гра“ и техните синоними, така че да можете да направите своя информиран избор. Може да намерите още статии свързани с темата в нашия блог.