fbpx

Какво се крие зад кода на яйцето в магазина?

апр. 2, 2021 | Блог, Избрани, Кокошки-носачки

По рафтовете в магазините се предлага богат избор от яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3.  Въпреки че много българи са наясно, че цифрата 3 индикира яйца от ферми с клетки, а тези маркирани с 1  идват от кокошки, отглеждани свободно, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи на отглеждане. И тук се появява въпросът – какво стои зад различната маркировка?

Яйца с код 0 – био отглежданe

Това е най-хуманният начин за отглеждане на кокошки. Европейският съвет ясно посочва,че кокошки, отглеждани свободно, трябва да имат постоянен достъп до зелени площи през целия ден. Пространствата на кокошките в отделенията за мътене трябва да отговарят на няколко изисквания относно качество на въздуха, температура, светлина и влажност. Също така храната, която се дава на кокошките, е по-качествена в сравнение с другите методи – не се използват антибиотици или хормони, а растенията, от които се прави фуражът, се отглеждат без химични примеси. Най-важното нещо за животните обаче е свободата за движение – всяка кокошка трябва да разполага с поне 4 кв. м. открито пространство, а на закрито се отглеждат до 6 кокошки на кв. м. Също така, за разлика от другите методи на отглеждане, при които в едно хале живеят десетки, дори стотици хиляди кокошки, при био отглеждането броят на кокошки в едно хале не може да надвишава 3 000.  Въпреки че постепенно био произведените яйца стават все по-достъпни, те все още са рядкост в магазините.

Яйца с код  1 – свободно отглеждане

Въпреки че кокошките, отглеждани свободно, не са толкова щастливи, колкото своите себеподобни с код 0, може да се каже, че те живеят в сравнително приемливи условия. Наличието на достъп до свободно пространство позволява на кокошките да запазят и прилагат много форми на присъщото си естествено поведение като ровенето за храна, прашните бани и препичането на слънце.Те също така имат достъп до зелени площи, където имат достатъчно пространство, но са изложени на ред други неприятни дейности като например подрязване на клюновете и удължен светлинен цикъл. Тяхната храна съдържа хормони, антибиотици и други изкуствени добавки.  На този етап обаче, от тук са най-хуманно произведените яйца, широко достъпни за хората в магазините. 

Яйца с код 2 – подово отглеждане

При подовото отглеждане, кокошките имат по-малко пространство поради липса на достъп до открито пространство. За разлика от кокошките, отглеждани във ферми с клетки, те имат възможност да се движат и наличието на по-голямо пространство им предоставя условия, където могат да изпълняват много форми на присъщото им поведението – както двигателни дейности, така и такива с цел грижи за тялото. Също така, те проявяват повече изследователски поведения, отколкото кокошките във ферми с клетки. Наличието на повече стърготини по пода, обогатяващо местообитанието на кокошките, може да намали риска от кълване на перата и канибализъм.

Яйца с код 3 – ферми с клетки

Това е истински кошмар за кокошките-носачки. Понастоящем действащият закон в Европейския съюз предоставя на всяка кокошка само 750 кв. см. пространство, което е малко повече от един лист А4. Малкото пространство ограничава свободното движение на птиците, които дори не могат да разперят криле. Социалното поведение, както и задоволяването на естествените им нужди при такива условия, е абсолютно невъзможно. Кокошките обичат да търсят храна, ровейки, и да си правят прашни бани, почиствайки се. Поради тази причина осигуряването на необходимите условия, това поведение да бъде проявено, е от решаващо значение за тяхното благосъстояние. За съжаление, количеството постелки в клетките е твърде малко и бързо се износва и особено за кокошките, поставени по-ниско в йерархията, те може да не са налични. 

Стресът, причинен от невъзможността да се реализира естествено поведение, води до поведенчески разстройства, като кълване на перата на други кокошки и канибализъм. Друго характерно за тях е, че те обичат да стоят нависоко, защото там се чувстват в безопасност. В т.нар. „обогатени клетки“, използвани в Европа, кокошките имат ограничен достъп до място за кацане, но с риск от канибализъм. Пилетата, които нощуват, са изложени на риск да бъдат кълвани отзад от други кокошки. Разбира се, отглеждането в клетки не осигурява адекватни условия за кокошките и е най-малко етичният начин за получаване на яйца.

В заключение…

Прилагането на естественото поведение е от съществено значение за благосъстоянието на кокошките. Алтернативните системи за отглеждане (подово, свободно и био) позволяват на пилетата да изпълняват много по-широк обхват поведения от тези, отглеждани във ферми с клетки, осигурявайки по-голямо разнообразие от условия. Разбира се, понякога възникват проблеми с хуманното отношение при алтернативните методи, но те обикновено засягат само част от кокошките, а не цялото стадо, и е възможно да бъдат премахнати. Отглеждането на клетки е най-лошото за кокошките-носачки, затова …

Желаете ли тази жестокост да спре?

Подпишете нашата петиция – покажете на компаниите, че яйцата с код 3 трябва да останат в историята

Като организация за защита на животните, ние от КАЖИ започнахме да се борим с отглеждането на кокошки-носачки в клетки през 2020 инициирайки кампанията “Разперени криле” . Нашата цел е не само да разширим осведомеността на потребителите, но и да провеждаме разговори с вериги магазини, хотели и ресторанти да не продават и използват в дейността си яйца с код 3. Почти 2 000 водещи компании по света вече са решили да предприемат такава стъпка! Статистиката показва, че тези дейности са изключително ефективни – процентът на яйцата, произведени във ферми с клетки, намалява всяка година в Европа. Обещаваме да направим всичко необходимо, стремейки се да запазим тази тенденция и дори да я подобрим. Кой знае, може би след няколко години ще успеем да превърнем код 3 в нищо повече от лош спомен?

Написано от

Написано от

Стефан Димитров

Повече от блога ни

Към всички статии

Актрисата Оливера Дарко подкрепя ОПИТАЙ 22

Актрисата Оливера Дарко подкрепя ОПИТАЙ 22

Радваме се да Ви информираме, че чаровната звезда в сериала „Пътят на честта“ Оливера Дарко подкрепя предизвикателството „Опитай 22“! Освен актриса, Оливера е влогър и инфлуенсър, които споделя...

Ще опитате ли ОПИТАЙ 22?

Ще опитате ли ОПИТАЙ 22?

Щастливи сме да Ви представим новата си кампания ОПИТАЙ 22. Това е новогодишен подарък, за всички вас, които желаете да помогнете на животните и на планетата. В работата си през годините, срещаме...

Законодателни забрани на „гушенето“ в Европа – възможно ли е и в България?

Законодателни забрани на „гушенето“ в Европа – възможно ли е и в България?

Насилственото хранене на патици и гъски, наричано "гушене" представлява въвеждане на тръба, чрез която се внася директно в хранопровода на животното огромно количество храна - много над нормалните...

Share This