fbpx

СТРАДАНИЕТО ЗАД ТЪРГОВИЯТА С ЕКЗОТИЧНИ ДЕЛИКАТЕСИ

юни 24, 2022 | Блог

Градинската овесарка е малка пойна птичка от семейство Чинкови. Среща се и в България. Песента и можете да чуете в градските паркове и градинки.

Във Франция Градинската овесарка е скъп деликатес и застрашен вид – толкова застрашен, че вече е незаконна нейната консумация. 

Тази малка пойна птичка, приличаща по размери на врабче, е била сервирана на кралските особи и богати чревоугодници докато това става незаконно през 1999 г. Кулинарната традиция за приготвянето на градинските овесарски произлиза още от Древен Рим.

Самият процес на приготвяне на този „деликатес“ е жесток – птичките се улавят с предварително разпънати мрежи, след това се угояват, като за целта се държат в клетки, поставени на тъмно. Това обърква цикардния им ритъм и те започват да се хранят неконтролируемо. Твърди се, че за постигане по-лесно на същия ефект, птичките биват и ослепявани. След като минимум удвои теглото си, градинската овесарка бива едновременно удавяна и маринована – в бренди. След това бива оскубана и препечена. Консумацията и е превърната в ритуал. Сервираните птички биват изяждани на една хапка, като от тях остава единствено клюнчето, а в същото време над главата на консумиращия е разпъната салфетка. Някои твърдят, че салфетката улавя и усилва аромата на ястието. Други твърдят, че функцията и е да скрие тези действия от очите на Бог.

Любителите на този деликатес твърдят, че схрускването на малките костички на птичката и потичането на мазен сос в устата на консумиращия носят невероятно удоволствие.

Фактът, че животът приключва в една хапка е може би по-малко зловещ от факта, че това бива смятано за удоволствие. 

Ловът на птичката продължава и до днес и е довел до застрашаване на нейния вид от изчезване, въпреки че през 1979 година е включена като защитен вид в Директивата за птиците на Европейска комисия, забранена е за сервиране във френските ресторанти през 1999 г. и е обявена за застрашен вид в няколко европейски държави, включително в самата Франция. Независимо от тези мерки този „деликатес“ все още се предлага.

Колкото и чудовищно да изглежда приготвянето и консумацията му, всъщност такива практики не са чужди и на животновъдната индустрия. 

Друг френски деликатес  – втлъстен черен дроб „Фоа гра“ е свързан с не по-малко жестокост. За получаването му патици и гъски биват насилствено угоявани чрез „гушене“ –  вкарване на тръба в гърлото на патиците, с която храната се излива директно в стомаха им. Количеството на храната, с която се „гушат“ за няколко седмици е повече отколкото биха изяли през целия си живот. В резултат на това насилствено хранене черният дроб на животните трупа мазнини и добива патологични изменения – чернодробна стеатоза, като нараства до 10 пъти над нормалния си размер. Нарасналият дроб е увреден, не може да изпълнява функциите си, пристиска останалите органи, в резултат на което птиците не могат да дишат и да се движат нормално, податливи са и умират от инфекции. Независимо от факта, че става въпрос за болестно увреден орган, този продукт се продава скъпо и е от категорията на луксозните стоки.

Добивът на втлъстен черен дроб, поради голямата жестокост към животните, е забранен в повечето държави. Всъщност само в 5 държави от ЕС, сред които и България, производството му не е забранено. 

Както и при насилственото угояване на Градинската овесарка, така и при угояването на патици и гъски, се добива продукт, чиято цел не е да задоволява хранителни нужди на потребителите, а по-скоро емоционални такива. И двата продукта са окачествявани като деликатес и консумацията им е свързана с демонстрация на финансови и социални възможности, но не и с хранителни потребности. 

Ние смятаме, че хранителни продукти, свързани с такава жестокост, притежаващи съмнителни хранителни стойности, чиято употреба е единствено за удоволствие, нямат място в съвременния свят. Всеки има своите вкусови предпочитания, но те не могат да бъдат оправдание за такива практики. Вярваме, че повечето хора не биха консумирали тези продукти, ако имаха информация за жестокостта, която се крие зад тях, както и че биха поискали тяхната забрана, така както са забранени улова и сервирането на Градинската овесарка.

Ако искате да помогнете за приемането на законодателна забрана за насилственото хранене на патици у нас, вижте как можете да го направите на следния линк: https://stopfoiegras.caai.bg

Написано от

Написано от

Светла Досева

Повече от блога ни

Към всички статии

Румъния забрани фермите за кожи

Румъния забрани фермите за кожи

За незабавно публикуване: София, 23.10.2024 г. Румъния забрани фермите за кожи Страната стана 22-рата в Европа, която забранява жестокото производство на ценни кожи, изпреварвайки България. На 22...

Време е за промяна: Нов доклад за хуманното отношение към кокошките носачки

Време е за промяна: Нов доклад за хуманното отношение към кокошките носачки

Нов доклад, изготвен от експертния екип за селскостопански животни на КАЖИ подчертава необходимостта от спешна ревизия на законодателството за хуманно отношение към кокошките носачки в България и...

Share This