fbpx

Като на френски ресторант – атрактивен пърформанс запознава със скритата жестокост зад деликатеса “фоа гра”

юни 24, 2021 | Прессъобщения

24 юни, 2021 г.

На 26.06.21 г. пред Народния театър „Иван Вазов” доброволци от сдружение КАЖИ ще влязат в ролята на любители на френската кухня – и по-специално на противоречивия френски деликатес „фоа гра” (foie gras /фр./ – мазен дроб). Целта на събитието е да се отрази високата степен на страдание, което изпитват животните, обречени на метода „насилствено хранене” – основният начин за постигане на втлъстен черен дроб от патици и гъски.

Данните от Министерство на земеделието показват, че през 2020г.  над 4 000 000 са патиците-мюлари, подложени на насилствено хранене (още наричано „гушене” или „принудително угояване”) и умъртвени. В над 118 ферми се осъществява жестокият процес на гушене, представляващ системно хранене с тръба двукратно или трикратно на ден в продължение на 14 дни за патиците и 21 дни за гъските. 

„Птиците се угояват с несъвместими за вида им количество и състав на храната. Най-често храната е смес от варена царевица, мазнина, сол, сода бикарбонат и други примеси. Режимът се стреми за кратък период да индуцира състоянието „чернодробна стеатоза” – т.е. изкуствено да се причини тлъстинно заболяване на черния дроб /така желаният продукт фоа гра/. Междувременно животните страдат неимоверно – в хода на отглеждането постепенно се забелязват нарушения в процесите на сърдечната, дихателната, опорно-двигателната, храносмилателната им система. Смъртността във фермите за производство на фоа гра са високи.”, обяснява Мариана Младенова, координатор „Кампании” в КАЖИ.

България е третият най-голям производител на фоа гра в Европа. Имайки предвид, че насилственото хранене на патици и гъски за втлъстен черен дроб вече е забранено в над 15 европейски страни със закон, става ясно, че тенденциите навсякъде са категорично в полза на животните. В началото на юни Европейският парламент прие резолюция за забрана на насилственото хранене на патици и гъски.  Само 5 европейски страни все още инвестират в този жесток бизнес – това са Франция, Унгария, България, Испания и Белгия. Последната ферма за гъски в Украйна затвори през 2019 г., Великобритания планира да спре изцяло вноса на продукта фоа гра, а наскоро в една от белгийските провинции изцяло се забрани производството на фоа гра.

„Може би трябва да се запитаме на чии интереси служим и струва ли си изкуствено да се причинява заболяване у животни с цел продукция и печалба. Говорим за непрекъсната, тягостна, и невъобразимо силна болка. Производството на фоа гра е в разрез с всякакви стандарти за хуманно отношение към животните.”, заключава Младенова.

Събитието е част от кампанията „Да спрем гушенето” и ще информира по интерактивен начин общността за скритата страна зад лъскавите етикети на френския деликатес. Проучване на агенцията „Сова Харис” от април, 2021 г. показа, че само 2% от българите консумират фоа гра редовно, 88% смятат гушенето за жестоко, а 83% подкрепят забраната на гушенето.

-КРАЙ-

Снимки от ферми за фоа гра с право на свободна употреба ще намерите тук: Снимки

Каним всички медии, заинтригувани от темата, да заповядат на събитието. То ще се състои на 26.06.2021 г. между 17 и 21 часа в пространството пред Народния театър „Иван Вазов”. На място ще присъства събеседник за интервю.

Точна локация на събитието: https://goo.gl/maps/AAcJYn4CWLtp56qN7

Контакти и допълнителна информация:

Мариана Младенова
Тел.: +359 879 03 2003
За медиите: www.caai.bg/press
Имейл:

Написано от

Написано от

Стефан Димитров

Повече от блога ни

Към всички статии

“Гласувайте за животните” на Евроизборите на 09 юни

“Гласувайте за животните” на Евроизборите на 09 юни

“Гласувайте за животните” на Евроизборите на 09 юни Изборите за членове на  Европейски парламент на 9 юни са изключително важни, защото бъдещите евродепутати са тези, от който ще зависи приемането...

Share This